Tuesday, September 7, 2010
Saturday, September 4, 2010
Biskut raya
BISKUT SUSU
SELAMAT MENCUBA
RESEPI:
Bahan-bahan:250gram tepung jagung,1 tin susu pekat(separuh untuk kurang manis),1 sudu baking powder,sedikit butter,pewarna(ikut citarasa masing-2)
Cara2nya:
1)gaul tepung jagung dan susu pekat sehingga tepung berderai.
2)bila susu dan tepung sebati,tambah sedikit butter sehingga menjadi doh.
3)bahagikan doh kepada dua dan warnakan satu bahagian(ikut selera masing2)
4)Bakar selama 15 minit dengan 170 darjah celcius
BISKUT DAHLIA
SELAMAT MENCUBA
RESEPI:
Bahan-bahan:250gram tepung jagung,1 tin susu pekat(separuh untuk kurang manis),1 sudu baking powder,sedikit butter,pewarna(ikut citarasa masing-2)
Cara2nya:
1)gaul tepung jagung dan susu pekat sehingga tepung berderai.
2)bila susu dan tepung sebati,tambah sedikit butter sehingga menjadi doh.
3)bahagikan doh kepada dua dan warnakan satu bahagian(ikut selera masing2)
4)Bakar selama 15 minit dengan 170 darjah celcius
BISKUT DAHLIA
Wednesday, September 1, 2010
Roti Canai
Adunan yang telah siap sedia..
Resepi:(serba ringkas)
1)gandum 1kg
2)500ml air garam secukup rasa
3)telur sebiji
4)mentega 100gram
5)susu pekat 2 senduk.
*campurkan semua bahan di atas sehingga sebati dan uli seketika sehingga tidak melekat di jari anda.
*campurkan air garam tadi perlahan2 sehingga adunan menjadi doh.
LANGKAH SSETERUSNYA:
1)Setelah adunan sebati...bentukkan bulat2 adunan tadi(agak2 macam kat kedai tu)
2)rendamkan di dalam minyak masak dan biarkan selama 1-2 jam
3)roti sudah sedia untuk ditebarkan...
Selamat mencuba
Roti yang sudah siap dipacking untuk simpanan dalam peti.
Siap untuk dimakan untuk berbuka puasa...Along suka sangat makan roti ni
Resepi:(serba ringkas)
1)gandum 1kg
2)500ml air garam secukup rasa
3)telur sebiji
4)mentega 100gram
5)susu pekat 2 senduk.
*campurkan semua bahan di atas sehingga sebati dan uli seketika sehingga tidak melekat di jari anda.
*campurkan air garam tadi perlahan2 sehingga adunan menjadi doh.
LANGKAH SSETERUSNYA:
1)Setelah adunan sebati...bentukkan bulat2 adunan tadi(agak2 macam kat kedai tu)
2)rendamkan di dalam minyak masak dan biarkan selama 1-2 jam
3)roti sudah sedia untuk ditebarkan...
Selamat mencuba
Roti yang sudah siap dipacking untuk simpanan dalam peti.
Siap untuk dimakan untuk berbuka puasa...Along suka sangat makan roti ni
Subscribe to:
Posts (Atom)