Salam ramadhan semua...
Terima kasih kepada pemberi resepi hari ni sehingga berjaya ina buat roti walaupun masih tidak seratus peratus menjadi..namun cubaan pertama ni boleh lah untuk menjamu mata dan selera.Terima kasih jua untuk si suami yang membantu tadi..penat juga nak buat roti ni...suami dah mula berangan2 nanti balik malaysia nak buka kedai roti..Kedai roti Mr Irwan...boleh ke pergi jauh dengan nama tu...hehehe
Langkah pertama:pastikan adunan jadi macam ni...Boleh dipelbagaikan warna sesuka hati...(atas niat masing2).Cara-cara(serba ringkas):
Resepi ini merujuk kepada entri hari ini.
1)1.5kg tepung roti
2)3 supit mauripan 33g
3)3 biji telur
4)secawan gula(yang minat manis lebihkan la)
5)secawan tepung susu
6)3 sudu teh garam
7)mentega 1kg dibahagi 3(agak-agak le ya)
8)air secukup rasa(sehingga adunan x melekat di jari)
Semua di atas diadun bersama-sama dan perapkan adunan sehingga naik 2 kali ganda.
#Sediakan inti kacang merah terlebih dahulu(rebusan mengambil masa agak lama)
-mula2 rebus kacang merah +garam+gula+daun pandan+gulamelaka(nisse).
-agak2 ok..blender dan masak semula sehingga kering sedikit.
Kedua:sediakan inti kacang merah secukup rasa dan semangkuk telur di sisi.
Ketiga:bentukkan roti anda..atas citarasa masing-masing(macam gambar di atas)
Keempat:susunkan di atas loyang dan masukkan ke dalam pembakar.Lebih baik panaskan dulu oven anda seketika dengan 190'c selama 5 minit.Baru masukkan roti tu.Bakar roti dengan 190'c selama 25 minit.
Alhamdulillah berjaya juga buat roti sendiri hari ni...
kak,lau buat roti,cmne xmau jdi keras ye..kasi ltak pe?
ReplyDeleteyang sebenarnya x tahu juga,.just ikut je resepi orang bagi...tp yang pentingnya kena uli tepung tu sampai "masak" dan ibu roti jgn dilupakan...
ReplyDelete